Plaja
Sicilia dispune de plaje cu nisip şi staţiuni de vacanţă care oferă cazare tipic siciliană în vile sau apartamente. Cele mai bune plaje sunt în zona Giardini-Naxos, pe coasta estică.
Giardini-Naxos este una din cele mai sofisticate staţiuni de pe litoralul Siciliei. Plaja este dintre cele mai bune şi se întinde între Capo Taormina în nord şi Capo Schiso în sud.
Cei ce se află la Palermo, în NV insulei, merg la Mondello Lido cu plaje întinse pe 2 km, de la Monte Pellegrino la Monte Gallo.
Cele mai bune plaje din NE sunt în jurul localităţii Mortelle, care se află la 12 km la nord de Messina.
Pozzalo, orașul cunoscut și sub denumirea de „vedere spre Marea Mediterană” este renumit pentru plajele aurite, nisipul fin și marea albastră, plaja deținând Steagul albastru.
romana.
Avola este orașul cu una dintre cele mai curate plaje din Sicilia, cu nisip fin și alb, mare limpede și albastră. Orașul are ieșire la Marea Ionică ce are o intensă culoare albastră. Pe o suprafață destul de mare, apa este de mică adâncime, fiind zona ideală pentru familiile cu copii mici.
Plaja din Catania este plaja tradițională a orașului, situată nu departe de centrul istoric, la câteva stații de autobuz. Este o plajă lungă și lată cu nisip de culoarea aurului. Litoralul este aprope în totalitate ocupat de stațiuni balneare, iar, în partea opusă a falezei, sunt hotelurile, amplasamentele sportive. În zonă, mai sunt 3 plaje libere, gestionate de primărie. O anumită particularitate din provincia Catania se regăsește în împrejurimile orașului Acireale, aceasta fiind riviera stâncoasă din piatră lavica denumita Timpa, o platformă formată din lava suprapusă care a ieșit din vulcanul Etna de-a lungul secolelor. Toată zona este un spectacol al naturii reprezentat de litoralul de pe coasta unde iese în evidență centrul turistic din Santa Maria La Scala.
Fontane Bianche, o lungă plajă cu nisip fin și alb, este locul ideal unde poți regăsi plăcerea de a te plimba pe malul mării. Lipsa de agenți poluanți și absența marilor orașe din apropiere fac ca marea să fie cu adevărat curată. La 25 km de Siracusa, între stâncile acoperite cu o vegetație sălbatică și plajele atinse de marea de culoarea cobaltul, acolo este Fontane Bianche, numită astfel datorită numeroaselor fântâni naturale de apă dulce.
Aproape toate plajele au suprafețe amenajate, cu acces plătit, foarte curate și care pun la dispoziție șezlonguri, vestiare, baruri și multe alte facilități. Există însă și destule plaje libere, mult mai sălbatice.
Statiuni
De-a lungul coastei nordice a Siciliei se întind staţiuni care încep la Trapani şi insula Favignana în vest, până lângă Castellamare, Palermo şi de-a lungul oraşelor Cefalu şi Gioiosa Marea.
Palermo, capitala Siciliei, este un oraș modern, cu un ritm alert de viață și numeroase obiective interesante, mai ales vechi monumente și clădiri. Dar în afara obiectivelor culturale vom găsi și magazine, piețe, restaurante și localuri tradiționale. În Piața Marina se află Parcul Garibaldi. Aici, Bălcescu are un bust așezat chiar lângă cel al prietenului său Giuseppe Garibaldi. Parcul are o vechime de peste 100 de ani, fiind fondat in 1886, iar statuia lui Bălcescu este străjuită de imenși ficuși cu trunchiuri împletite și de palmieri exotici. „Nicolae Bălcescu, grande storico e patriota romeno morte a Palermo”, scrie pe soclul statuii revoluționarului de la 1848.
Catania este al doilea oras din Sicilia ca numar de locuitori. Ca centru comercial si industrial, importanta sa economica este chiar mai mare decat cea a capitalei insulei, Palermo. Cea mai aglomerata strada din Catania, Via Etnea, este plina de magazine, de hoteluri si de cafenele in aer liber. In Piata Stesicoro, oamenii se aduna langa teatrul roman pentru a participa la manifestarile culturale organizate aici sau pur si simplu pentru a sta de vorba. Casele din Catania sunt construite din piatra vulcanica. Stradutele inguste ale cartierului istoric se intersecteaza in piete minunate, pline de ruine antice si de splendide cladini in stil baroc. Marele cutremur de pamant din anul 1693 si distrugerile provocate de acesta in Catania sunt cauza directa a aparitiei celor mai frumoase cladiri baroce ale orasului, in principal biserici, ridicate in sec. al 18-lea cu ocazia reconstruirii asezarii. Din vremurile mai vechi s-au pastrat teatrul roman (sec. 2 i. Hr.), Amfiteatro romano (sec. 2 d. Hr.), Castelul Ursino (sec. 8), precum si catedrala nomanda (sec. 11-12), a carei fatada a fost reinnoita in 1736 conform proiectului lui Vaccarini. Soarta Cataniei se afla in mainile Etnei. Situarea pe versantul sudic al vulcanului, care se prelungeste cu o campie fertila acoperita cu plantatii de plante citrice, s-a dovedit atat o binecuvantare, cat si bluestem. De-a lungul istoriei sale, Catania a fost distrusa deja de sapte cutremure de pamant si de eruptiile Etnei. In Piata Domului din orasul vechi, se ridica statuia unui elefant bfacut din lava, simbolul metropolei. Podoaba arhitecturala cea mai de pret a Pietei Domului este catedrala. In ea se afla mormantul celui mai vestit compositor sicilia, Vincenzo Bellini, precum si capela Sfintei Agata.
Taormina este recunoscută ca fiind “Perla Mării Mediterane” și este situată pe coasta de est a insulei, deasupra a două golfuri a căror imagine este desprinsă parcă dintr-o carte poștală. Stațiunea a fost construită pe Muntele Tauro, iar în fundal se vede vulcanul Etna – o priveliște ce iți taie pur și simplu respirația. Taormina poate fi cel mai bine descrisă ca fiind o combinație între munți, mare de azur, stânci dramatice și istorie. Renumitul teatru grec din Taormina este una dintre atracțiile turistice importante; de aici puteți admira o frumoasă priveliște a coastei de est. O plimbare pe străduțele înguste ale Taorminei cu magazine chic, cafenele și restaurante este un prilej de încantare. Nu trebuie să ratați o plimbare prin grădinile publice din Taormina, pline de verdeață și flori multicolore.
Siracusa este unul dintre cele mai vechi orase din lume. Istoria sa a inceput in anul 733 i. Hr., cand colonistii din Corint s-au stabilit in zona portului natural din regiune. Mai tarziu, Siracusa a fost ravnita de numeroase puteri ale Antichitatii. Prins intre conflictul dintre Atena si Corint, orasul a fost cucerit si jefuit de cartaginezi, pentru a intra sub stapanirea Romei in anul 212 i. Hr.
Cea mai veche parte a orasului Siracusa se afla pe insula Ortigia, legata de uscat prin doua poduri. O alta zona in care se concentreaza numeroase monumente arhitectonice este Parco Archeologico (Parcul Arheologic) din cartierul Neapolis. In Antichitate, Siracusa a fost unul dintre cele mai bogate si puternice orase ale Greciei Mari.
Mondello este o staţiune populară şi plină de viaţă.. Mondello dă spre un golf mic cu o plajă de 1,5 km. Mondello este o staţiune mai recentă, având în vedere faptul că la sfârşitul secolului trecut, întreaga zonă nu era decât o zonă mlăştinoasă, nesănătoasă infectată cu malarie. Un nobil din Palermo, Prince Francesco Lanza di Scalea a reuşit să asaneze zona şi astfel a început un program de construcţii.
De la Capo Passero până la Gela zona cuprinde o serie de mici localități balneare care oferă o minunată priveliște marină. Aici găsim Oaza din Vendicari, o rezervație naturală unde turiștii pot face atât plajă (care este fină și curată) cât și baie. De asemenea, aici se regăsesc și vestigii arheologice din perioda greaca și romana.
Harta localitatilor
Nu rata in Insula Siclilia
Insula Stromoboli, celebra insulă a îndrăgostiților Ingrid Bergman și Roberto Rossolino.
Excursie la Etnaland: pentru familiile cu copii și nu numai, parcul de distracții oferă numeroase atracții precum: Aquapark, plimbări cu barca pe râurile “junglei”, parcul de dinozauri, spectacole cu laser, Jungle Splash, grădină botanică, plimbările cu cablul.
Siturile arheologice: Valea Templelor, cimitirele Bizantino-Creștine datând din secolele IV și V, amfiteatrele grecești din Taormina și Piața Armerina, cu mozaicurile din perioada romană, pentru a cunoaște o parte din istoria și cultura acestei zone.
Muntele Etna
Comandă cât mai multe tipuri de mâncare tradiționale. Vei fi uimit să descoperi o simfonie de arome.
Croaziera spre Insulele Eoliene, insulele Iliadei și Odiseii. Plajele extraordinare, bucătăria tradițională și celebrul vin “malvasia” te vor fermeca.
Regiunea viticolă a insulei descoperind o parte din tradiția acestei țări. Poți încerca unele dintre cele mai cunsocute vinuri ale Siciliei.
Excursie în Munții Nebrodi iți vor permite să faci câteva poze extraordinare și să încerci delicii culinare precum: miel, capră și porc negru de nebrodi, pregătite în satul Miraglia.
Scuba-diving în apele insulelor eoliene și descoperă luxurianta viață marină.
Petrece o după amiază în unul din barurile cu specific demografic diferit. Datorită numarului mare de turiști barurile și resturantele s-au adaptat cererilor astfel încât va fi o experiență nouă să încerci specialitățile germane sau irlandeze în unul din barurile de la poalele Muntelui Etna.
L’Angelo del Papiro: învață cum să transformi planta de papyrus în hârtie, utilizând metode vechi de peste 5 000 de ani.
Harta obiectivelor turistice
****************************************************************************************************************************************
Top 10 excursii optionale in Sicilia
1. Excursia în Taormina. Taormina este una dintre cele mai populare destinații turistice din Sicilia. Orașul a fost construit pe o pantă în trepte, ceea ce face din Taormina o atracție unică. Se viziteaza renumitul teatru grecesc. Opțional, se poate face o mini croazieră în jurul golfului, până la Capul Taormina, pentru a vedea grotele din împrejurimi.
2. Turul Cataniei. Se vizitează orașul de la poalele Etnei: centrul istoric, Castelul Ursino, Amfiteatrul Roman, Domul și Piața Domului. Simbolul orașului este Fântâna Elefantului compusă dintr-un elefant sculptat din lava neagră și un obelisc egiptean deasupra. Elefantul aparține epocii romane, iar obeliscul are origine egipteană, realizat din granit.
3. Excursie în Siracusa. Se viziteaza Siracusa, oraș declarat patrimoniu mondial UNESCO și locul nașterii lui Arhimede. Excursia incepe cu un tur de oraș și vizitarea principalelor atracții: Templul lui Zeus, teatrul grecesc, Catedrala din Siracusa construită în stil baroc din Insula Ortigia, atelierul de papirus și Urechea lui Dionis. Nu trebuie ratate frumoasele străzi de piatră, cafenelele și restaurantele din Siracusa.
4. Excursie la Rezervația Naturală Etna – O excursie pe muntele Etna este într-adevăr o adevărată aventură, acesta fiind cel mai mare vulcan încă activ din Europa. Se vizitează “Refugio Sapienza” la 1900 m altitudine. De aici se pot cumpăra suveniruri sau sticle de vin sculptate în lava întărită. O parte din traseul pana la 3000 m se face cu telescaunul iar apoi se continua ascensiunea pe jos. La această altitudine se poate merge pe râuri de lavă întărită „simțind” sub picioare căldura emanată de vulcan.
5. Excursie la Palermo. Pentru a descoperi acest oraș plin de locuri istorice și artistice, se vor vizita: Palazzo dei Normani cu Capela Palatină, Catacombele Capucinilor, Catedrala, Biserica Martorană. A nu se rata Catacombele Capucinilor unde se pot vedea peste 8 000 de foști locuitori ai orașului Palermo mumificați, alții păstrați într-o stare foarte bună. În drum spre Palermo se va vizita Monreale, Catedrala din Monreale fiind una dintre cele mai mari și frumoase catedrale. Minunatele mozaicuri încântă privirea oricărui pelerin care ii calcă pragul.
6. Excursie la Messina– situat în nord-estul Siciliei, orașul este delimitat la nord de țărmul Mării Tiraniene iar la est de Marea Ionică, oferind o largă varietate de panorame. Strâmtoarea Messina face legătura între Sicilia și Peninsula Italică. În această zonă se poate vizita Catedrala, Muzeul Regional și Muzeul Arheologic, Castelul Medieval, Castelul de la Milazzo, Castelul din Santa Lucia del Mela.
7. Cefalu: Un orașel extrem de boem, situat la circa o oră de Palermo, cu temple cocoțate pe stânci, ruine de castel și o superbă catedrală normandă. Este un excelent punct de plecare în excursii către Insulele Liparice sau Taormina.
8. Pe urmele Nasului. La Savoca, locul în care Michael Corleone (interpretat de Al Pacino) întâlnește familia miresei sale se pot savura brioșe și un cappucino exact în barul în care au fost semnate documentele căsătoriei dintre cei doi. Urmeaza apoi orașul Forza d’Agro uinde se viziteaza locurile în care s-au filmat scene din filmul „Nasul” urmate de oprire la Biserica La Traiade, biserica în care Corleone mergea să se roage.
9. Valea Templelor în Agrigento. Cea mai renumită atracție este situl arheologic ce conține rămașitele diferitelor temple dorice datând din secolul V I.Ch. Templul Concordia: Ridicat în 430 Î.Ch. este cel mai bine păstrat templu Doric și unul din cele mai frumoase din punct de vedere al proporției și armoniei formei. Templul Giunone: are 40 de coloane, din care 16 cu capiteluri. În apropiere sunt altarele de sacrificiu.
Templul lui Hercules: Este cel mai vechi templu din Agrigento, construit cu un singur rând de coloane pe toate laturile. Templul lui Zeus: una din cele mai mari clădiri ale arhitecturii grecești, măsurând 112/ 56 m, a fost construit în 480 Î.Ch. în cinstea lui Zeus, dupa victoria împotriva Cartaginezilor.